De Noorse Boskat

De Noorse Boskat valt op door zijn wilde uiterlijk. Een ieder zal zich dit dier voor kunnen stellen in een woeste, bosrijke omgeving, met zijn krachtige lichaam, robuuste kop en lange bossige staart. Het karakter van de Noorse Boskat is echter geheel niet wild. Integendeel: het is een bijzonder huiselijke kat, opvallend zacht van karakter, vriendelijk, aanhalig en bijzonder speels. De kat is ook erg gemakkelijk te onderhouden: in tegenstelling tot de langharen heeft deze halflanghaarkat bijna geen onderhoud nodig. Zo af en toe de vacht even borstelen of kammen (voorzichtig met kraag en staart!) is al voldoende.

De geschiedenis van de Noorse Boskat 

In de Noorse sagen en legenden komt men de Noorse Boskat al tegen als de kat, die de strijdwagen van de godin Freya voorttrekt. De vikingen bonden tijdens gevechten hun eigen Noorse Boskat op hun schouder; als tegenstanders te dicht bij kwamen, raakten ze door de scherpe klauwen van de kat hun ogen kwijt. In de Noorse sprookjes van zo'n 100 jaar geleden is er sprake van de "Trollenkat", een wilde, in het bos levende halflangharige kat.
Niemand weet precies hoe deze mooie kat is ontstaan; zeker is in ieder geval, dat de Noorse Boskat niets te maken heeft met de Europese wilde kat of de Pers. Waarschijnlijk stamt de Noorse Boskat af van de katten die door de Vikingen werden meegenomen van hun tochten naar het Middellandse Zee-gebied. In de loop der eeuwen pasten de dieren zich aan het ruwe Scandinavische klimaat aan. Al voor de Tweede Wereldoorlog werd dit unieke ras ontdekt. Kattenliefhebbers begonnen omstreeks 1910 met het fokken van de kat, die ook nu nog in de Scandinavische bossen te vinden is. Het 1e exemplaar werd in 1912 geshowd. Velen van u kennen misschien ook de Noorse Boskat kater Sølvfaks uit het gelijknamige kinderboek van Gabriel Scott.

Als gevolg van de oorlog werd er pas in 1969 weer een Noorse Boskat in Noorwegen op show tentoongesteld. In 1977 werd het ras officieel erkend. In Noorwegen heeft de interesse-organisatie voor boskatbezitters, de "Norsk Skogkattring", zich ten doel gesteld om door middel van geselecteerde fok met "superkatten" de kwaliteit van de Noorse Boskat te perfectioneren.

Rasstandaard

De standaard vanaf 1999

Algemeen grootte groot
kop vorm Driehoekig, alle zijden even lang; van de zijkant gezien met goede hoogte; voorhoofd licht gebogen; recht profiel zonder onderbreking (geen stop)
kin Stevig
oren vorm Groot, breed aan de basis; puntige top; met lynxpluimpjes en lange haren uit de oren
plaatsing Hoog en open, zodat de buitenste rand van het oor de lijn van de kop volgt omlaag naar de kin
ogen vorm Groot en ovaal, goed open, enigszins schuinstaand
expressie Alerte expressie
kleur Alle kleuren toegestaan, ongeacht de vachtkleur
lichaam bouw Lang, stevig gebouwd; stevige botstructuur
poten   Krachtig, hoog op de poten, achterpoten hoger dan voorpoten
  voeten Groot, rond, in proportie met de poten
staart   Lang en bossig, moet minstens tot de schouderbladen reiken, maar liever tot de nek
vacht structuur Halflang. Wollige ondervacht bedekt met een zachte, waterafstotende bovenvacht die bestaat uit lange, stevige en gladde dekharen over de rug en de flanken. Een kat in volle vacht heeft een volle kraag, borstharen en broek.
kleur Alle kleuren zijn toegestaan, incl. alle kleuren met wit, behalve pointed patronen en chocolate en lilac, cinnamon en fawn. Iedere hoeveelheid wit is toegestaan, bijv. witte bles, witte borst, wit medaillon, wit op de buik, wit op de poten, etc.
fouten algmeen Te kleine en fijngebouwde katten
kop Ronde of hoekige kop, profiel met onderbreking (stop)
oren Kleine oren; te wijd uiteen, te dicht bijelkaar geplaatst
poten Korte poten; dunne poten
staart Korte staart
vacht Droge vacht; met klitten, te zijde-achtig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet meer actueel, maar wel zo leuk om te weten, de eerste standaard:

De standaard in 1972
type Krachtig - op hoge poten, met "knickerbockers"
kop Lang - driehoekig - rechte neus - plat voorhoofd - stevige kin
ogen Groot - kleur bijpassend bij de vacht
oren Hoog - spits met lynxpluimpjes - pluimvormig - lijn van kin naar oren in een spitse driehoek - oren hoog op de kop
vacht broek - vachtkwaliteit is vetter dan bij een pers - mag niet klitten - dekharen moeten hangen - alle kleuren zijn toegestaan
staart Lang - bossige "vossenstaart"
conditie Gespierd - pezig - poezen zijn kleiner en hebben minder vacht, te zien bij borst en broek, hebben meer vrouwelijke uitstraling

 

Stichting Vrienden van de Noorse Boskat © 2014