Wat is Gezondheid

Volgens de Wikipedia: Gezondheid is het gezond zijn, het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk, in geestelijk, als in maatschappelijk opzicht. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948): Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken. En dat gaat over mensen.

De gezondheid van onze katten werkt ook ongeveer zo. Heel veel zaken hebben we zelf in de hand.
We moeten zorgen voor een goede hygiene en zorgen dat onze katten regelmatig naar de dierenarts gaan voor de entingen en algehele controle. Goede voeding is ook noodzakelijk. Met de pot mee laten eten is vragen om problemen. Stress is vaak ook een oorzaak van gezondheidsproblemen bij katten, al zie je niet snel dat een kat stress heeft. Ze laten het niet makkelijk zien.

Gezondheid en fokken

Als fokker heb je andere verantwoordelijkheden. Er kan zoveel mis zijn onder die prachtige glanzende vacht. Op bekende erfelijke afwijkingen kan gecontroleerd worden. We willen het ras van de Noorse Boskat zo gezond mogelijk houden. Stichting Vrienden van de Noorse Boskat stimuleert het fokken met jaarlijks geteste dieren.Hierdoor is het mogelijk om zieke dieren voor de fok uit te sluiten. Ook ouderdieren die al uit de fok zijn zouden getest moeten worden zodat we een beeld krijgen van de gezondheid of erfelijke aandoeningen in de lijnen. En vooral niet fokken met (te) jonge ongeteste dieren, omdat dit risico’s met zich meebrengt.

Pawpeds

Handig om te zoeken is bijvoorbeeld de database van Pawpeds. Iedereen kan de stamboom van zijn Noorse Boskat en of andere rassen in de database (laten) zetten. Probeer maar eens, tik de catterynaam van je kat, misschien zie je allerlei familieleden te voorschijn komen. En je kan zo ook terug tot helemaal voorin de stamboom kijken.

Het internetadres voor de Noorse Boskat is www.pawpeds.com.
Yvonne Karlsson
Skolvägen 13
SE-699 30 Deje
Sweden
E-mail: 
info@stamtavlor.net

Testen... wat is dat

Wat is verstandig om te testen en wanneer?

Wat de fokker wil en de katereigenaar zou kunnen vragen/ eist.

Een kattenvereniging verplicht alleen de Snaptest of Witness test, dus een test op FIV/FELV.
Er zijn steeds meer verenigingen die niets meer verplichten. FIV: Feline Immunodeficientie Virus of kattenaids - FELV: Feline Leukemie Virus of leucose, beiden zeer besmettelijke en dodelijke ziektes.
De dierenarts neemt een beetje bloed en legt dat op een apparaatje. Op de uitslag kun je wachten.
Je behoort een verklaring te krijgen waarop staat wanneer de test is uitgevoerd door de dierenarts en wat het resultaat is die je kan laten zien of een kopie afgeven aan de poes- of katereigenaar. (Overleg altijd eerst met de katereigenaar, de een vraagt een test afgenomen als de poes net krols is, andere katereigenaren verlangen een test niet ouder dan een half jaar en weer andere katereigenaren een test niet ouder dan een jaar).

Beartest bij witte katten, deze test is verplicht als je met een witte kat wilt gaan fokken of wilt gaan showen. (deze katten moeten aan beide oren horend zijn. Lees meer over deze Beartest op de website van dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist

De niet verplichte testen

De onderstaande 3 testen zijn echo's die gemaakt worden door een (erkende) radioloog/radiologe.

HCM (Hypertrofische cardiomyopathie)

PKD (Polycystic Kidney Disease) Deze echo is eenmalig.

CIN (Chronische Interstitiële Nefritis)

GSD IV (Glycogeenstapelingsziekte IV) (is nu bij een aantal verenigingen verplicht ! Het DNA monster wordt door uw dierenarts met een speciale cytoborstel afgenomen (testsetjes kunnen veelal gratis bij laboratoria worden besteld). Deze test is eenmalig. Testset is op te vragen bij o.a. Labokin. Deze testsets moet je zelf aanvragen en mee nemen naar je dierenarts.

PKdef (Pyruvaat Kinase (PK) Deficientie) Deze test is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden om uit te voeren. Het wordt al regelmatig gevonden bij de Noren. Deze test net als de GSDIV test eenmalig. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.

 

Stichting Vrienden van de Noorse Boskat © 2014